5 érdekes hackathon a nagyvilágból

5 érdekes hackathon a nagyvilágból

  • January 17, 2021

A programozói versenyek, azaz hackathonok már az egész világot meghódították – nem véletlenül. Sikerük sokrétűségükben, sokszínűségükben rejlik, ugyanis nem csupán informatikai megmérettetésekről van szó, hanem a kreativitás és az innováció együttes, fantasztikus kicsúcsosodásáról. A résztvevők számára a kapcsolati háló és a szakmai lehetőségek mellett lehetőséget nyújtanak a fejlődésre, emellett a szervezőknek kitűnő alkalom globális, lokális vagy akár vállalati szintű problémák megoldására. Hogy mik voltak az elmúlt évek legérdekesebb hackathonjai? Mutatjuk!

Blue Planet hackathon

A globálisan megszervezett Blue Planet hackathon témája a levegőszennyezés kontrollálása volt, melyre a tökéletes megoldást egy hatékony függőleges tengelyű vízturbina jelentette, mely a hagyományos gát modell nélkül képes elektromosságot előállítani. Lényege, hogy a víz felszínéről nyeri az energiát, függetlenül a víz áramlásától, így egyaránt felhasználható kis- és nagyüzemi energiatermelésre.

World Music Hackathon

A hackathon célja nemes egyszerűséggel a zenélés lehetőségének mindenkihez való eljuttatása volt. Míg megtanulni egy hangszeren játszani évekbe telik, addig az Untethered mindenki számára lehetővé teszi a zenekészítést, méghozzá a felhasználói gesztusok felismerésével, melyek intuitívan képesek bármilyen hangszert irányítani. A használathoz egyedül webkamerára és zene iránti rajongásra van szükség.

Cal Hacks 5.0

A Cal Hack 5.0 hackathon témája a mindennapi élet megkönnyítése volt, melynek köszönhetően megszületett a NavAR. Habár a navigációs applikációkból már tengernyi verzió elérhető, mégis, mindnek van egy közös hiányossága: mindegyik csak szabadtéren működik pontosan és megbízhatóan. A NavAR ezzel szemben épületek útvonalát is képes megmutatni, ami különösen hasznos, ha új helyen járunk, mint például egy egyetemi campus vagy egy bevásárlóközpont.

International Women’s hackathon – 2018

A kifejezetten nők számára meghirdetett hackathon fő témája a gazdasági szabadság volt, melynek nyertese Rosie lett, a nyelvi detektor, ami Chrome bővítményként felismeri a lealacsonyító, bátortalan nyelvezetet és magabiztosabb, professzionálisabb kifejezéseket javasol helyettük. Ez inspirálja a nőket, hogy merjenek bátrak lenni az üzleti életben is, és megmutatni, mire képesek. A program nevét a közismert, 1942-es amerikai plakátokon szereplő Rosie the Riveter után kapta.

DeltaHacks IV

A Kanadában megrendezett hackathon célja valamilyen szociális segítségnyújtó program létrehozása volt, nyertese pedig az Aloud lett – egy hangfelismerő program, mely az Amazon Alexa és az StdLib használatával segít a felhasználóknak, hogy a szövegről készült kép alapján hanganyaggá formálják a fizikai szöveget. Ezzel a látássérültek gyorsan, és egyszerűen juthatnak hozzá az akár legfrissebben kiadott könyvekhez is.

Te is tele vagy jobbnál jobb ötletekkel, melyeket szívesen bemutatnál a nagyközönségnek?
Kísérd figyelemmel az MPhackS weboldalát, ugyanis 2021-ben is számos, hihetetlenül izgalmas hackathon vár rád!

Not tagged